Masuratorile topografice sunt foarte utile atunci cand trebuie intocmite, redactate sau editate harti si planuri topografice. E foarte dificil sa le realizezi fara instrumente si tehnologii moderne, e adevarat. Daca in trecut acestea durau foarte mult si presupuneau o munca aproape titanica din partea angajatilor, cand erau si suprafete foarte mari de cartografiat, in prezent, in topografie si cadastru, se folosesc dronele. Dronele asigura masuratorile rapide, precise, simple ale unor suprafete foarte mari, obiecte de interes, diverse forme de relief.
Acolo unde accesul in anumite zone este imposibil sau poate prea periculos, dronele pot inregistra date importante complexe si le pot colecta cu o viteza foarte mare. Astfel, cartografierea este finalizata in timp record, cu un efort minim si datele colectate sunt mult mai multe si mai usor de analizat ca inainte.
Dupa cum stim deja, dronele sunt controlate cu ajutorul unor telecomenzi, au senzori, camere foto-video, se pot ridica la inaltimi foarte mari si sunt excelente pentru orice fel de activitati legate de cartografie. E nevoie de marcarea unor puncte de control pe teren inainte de folosirea dronelor pentru a putea realiza masuratori topografice cu precizie centimetrica. Se stabilesc planurile de zbor si zonele „survolate”, se captureaza imaginile dorite si datele printr-o scanare laser precisa. La final se descarca toate datele intr-un soft de pre-procesare, dupa care se genereaza imaginea 3D a terenurilor, suprafetelor, cladirilor, norul de puncte si un ortofotoplan, la nevoie.
E important de retinut ca scanarea cu drone poate genera doua tipuri de model digital, al suprafetelor, cu ajutorul valorilor altitudinale, util pentru profilele de elevatie, de exemplu, si cel al terenului, pentru aplicatii geologice.
Utilizarea dronelor moderne in topografie si cadastru aduce o multime de avantaje notabile. Printre ele amintim precizia ridicata, costuri mici fata de masuratorile clasice in topografie, siguranta sporita pentru personalul care se ocupa de masurare, de lucrari topografice. Rezolutiile foarte mari, datele fara erori colectate rapid, monitorizarea zonelor vizate de la distanta si compararea rapida a datelor in timp real, imediat dupa colectare, acestea sunt alte cateva beneficii ale scanarilor cu drone in topografie.
Se reduc si riscurile asociate cu executiile, datele sunt detaliate, deciziile se iau mai usor, iar proiectarea in baza lor devine si mai simpla. Modelele 3D obtinute dupa ce s-a folosit drona pentru cartografiere precisa sunt utile in orice domenii si sunt baza pentru toate tipurile de activitati desfasurate.
In functie de caracteristicile tehnice ale dronelor utilizate si de calitatea scanarilor 3D se poate realiza si o cartografiere utilitara subterana pentru drumuri sau zone de teren diverse situri si terenuri amplasate in zone dificile. Se vor livra in cele mai multe cazuri si planuri 2D si elevatii, imagini de inalta rezolutii cu toate suprafetele din zonele scanate cu drona.