De ce abandoneaza studentii facultatea? Mai mult de un sfert dintre ei renunta la studii in primul an

Studentia este considerata cea mai frumoasa perioada. Prieteniile, viata de camin, primii pasi facuti in cariera si construirea unei perspective de viitor… cam asa s-ar traduce viata de student. Numai ca, pare ca nu este pentru toata lumea. Asta, avand in vedere faptul ca, mai bine de un sfert dintre studenti renunta la facultate in primul an. Un studiu realizat de Alianta Nationala a Studentilor din Romania, arata ca in medie 36% dintre studenti renunta anual la facultate. Motivele variaza: unii nu pot tine pasul cu domeniul ales, altii nu sunt motivati sau apar problemele financiare care pe multi ii determina sa aleaga sa munceasca in detrimentul studiilor.

Primul an de facultate, decisiv pentru student

Primul contact cu viata de student este decisiv pentru multi tineri. Un factor determinant este motivul pentru care au ales facultatea. Este o decizie personala, bazata pe aptitudinile si dorintele studentului? Este o alegere ghidata de parinti? Care este motivatia? Unul dintre motivele pentru care cei mai multi (peste 36%) studenti abandoneaza facultatea inca din primul an il reprezinta faptul ca aleg studiile universitare fara a sti daca domeniul li se potriveste. Este o decizie importanta si de multe ori luata gresit. Consilierea in cariera lipseste in Romania. O analiza corecta si obiectiva, facuta tinand cont de abilitati, vocatie, tipul de motivatie, le-ar putea oferi o perspectiva mult mai clara tinerilor.

Cauzele abandonului studiilor universitare

Un studiu realizat de U. Heublein si colaboratorii sai de la Centrul German pentru Cercetare in Invatamantul Superior si Studii Stiintifice a scos la iveala mai multe motive pentru care tinerii parasesc universitatile inainte de a obtine o diploma. Acestea au fost impartite pe mai multe categorii:

– probleme de performanta
– lipsa de motivatie
– dificultati financiare
– preferinta pentru angajare
– alternativa profesionala
– organizarea studiilor
– conditiile de studiu
– motive personale
– motive familiale

Cercetarea acestora indica faptul ca motivele legate de problemele de performanta ale studentilor sunt cele mai frecvente. Lipsa motivatiei de a studia si dorinta de a face lucruri practice sunt urmatoarele cauzate in topul factorilor care ii determina pe tineri sa abandoneze studiile.

De altfel, abundenta de teorie si lipsa practicii sunt des mentionate de studentii romani. Acestia se plang de faptul ca ajung sa termine studiile fara sa capete vreo abilitate in domeniul ales. Statutul de somer cu diploma este tot mai des intalnit in ultimii ani. De aici si preferinta unora pentru a lucra in timpul facultatii. Pe masura ce partea practica ajunge sa capete mai mult teren si vine la pachet si cu o motivatie financiara, se produce si ruperea de partea teoretica, de studii. Convinsi ca o diploma nu le foloseste atat de mult si dornici sa-si satisfaca nevoile financiare, tinerii ajung sa renunte mai usor la facultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *