8 Martie Ziua Femeii

8 martie – Ziua Internationala a Femeii

Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie, este un moment important în România și în întreaga lume. Această zi marchează realizările sociale, economice și politice ale femeilor, precum și lupta pentru drepturile și egalitatea lor. În România, 8 martie este o zi în care se celebrează femeile și se oferă flori și cadouri ca semn de apreciere și respect.

Istoricul acestei sărbători își are rădăcinile în mișcările sociale și politice ale femeilor de la începutul secolului XX. În 1909, în New York, a fost organizată o zi a femeilor pentru a comemora o grevă a femeilor din industria textilă. În 1910, la o conferință internațională a femeilor socialiste, s-a propus stabilirea unei zile internaționale a femeilor, fără a specifica o dată anume. Prima sărbătorire a Zilei Internaționale a Femeii a avut loc în 1911 în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. Ziua de 8 martie a fost recunoscută oficial de Națiunile Unite în 1975.

În România, tradițiile de 8 martie includ oferirea de flori, în special lalele, care sunt considerate simbolul internațional al sărbătorii. De asemenea, este o zi în care se pun în valoare realizările femeilor și se promovează egalitatea de gen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *