Exista o varsta ideala pentru obtinerea permisului de conducere?

Expresia „Vreau permis auto” face parte din limbajul modern al tinerilor care, de la o vârstă din ce în mai fragedă, vor să aibă libertatea de a se deplasa cu mașinile părinților lor, pentru a da dovadă de maturitate, pentru a evidenția un anumit statut și pentru a se deplasa cu ușurință dintr-un loc către altul fără să fie nevoie să folosească transportul public sau să circule cu cei care dețin deja o mașină.

Din motive evidente, această frază obișnuită creează un semn de întrebare și o dilemă pentru părinții care nu sunt siguri în privința vârstei ideale de obținere a permisului de conducere.

Există multe teorii și studii despre vârsta ideală la care o persoană ar trebui să învețe să conducă. Unii spun că adolescența este momentul perfect, dar alții sunt mai prudenți și mai conservatori.

Identificarea vârstei ideale pentru obținerea permisului poate fi un lucru mult prea subiectiv, deoarece depinde de un număr mare de factori.

În primul rând, este necesar să înțelegem că acest lucru presupune atribuirea unei mari responsabilități persoanei în cauză. Partea interesată trebuie să aibă maturitatea necesară pentru a vedea nu numai beneficiile de a urca la volan, ci și riscurile și consecințele care pot apărea dacă nu ia acest lucru în serios. Nu este suficient să învețe legislație rutieră. Cu puțin efort, oricine poate învăța noul cod rutier. Pe de altă parte, nici rezolvarea de chestionare auto nu este greu. Este suficient să se achiziționeze o carte pentru permis auto care cuprinde chestionare care trebuie rezolvate de cât mai multe ori. Nu cărțile de legislație rutieră reprezintă o problemă, ci conștientizarea faptului că obținerea permisul auto impune asumarea unei mari responsabilități, atât față de propria persoană, cât și față de celelalte persoane întâlnite în timpul călătoriei cu mașina.

Experții spun că vârsta ideală pentru obținerea permisului este în perioada tinereții, dar fiecare obține permisul la timpul său.

Conform diferitelor studii realizate de-a lungul timpului, urcarea la volan și, implicit, efectuarea orelor de conducere au un impact mare asupra tinerilor, deoarece generează un sentiment de maturitate și independență. Din acest motiv, este destul de normal ca aceștia să insistente să facă școală de șoferi în vederea obținerii permisului auto. De asemenea, ei au tendința de a-și asuma riscuri în timpul conducerii mașinii, de aceea este important ca instructorul să-i facă să conștientizeze cât este de important să învețe să conducă întotdeauna preventiv.

Deși condusul unei mașini poate fi privită ca o activitate frecvectă, aceasta este o activitate care necesită abilități cognitive diferite, care implică percepție, memorie, anticipare, programare și evaluare a riscurilor. Prin urmare, dacă părinții consideră că ai lor copii nu au încă asemenea abilități, este mai bine să le permită să obțină carnetul auto doar în momentul în care sunt siguri că aceștia au dobândit abilitățile necesare. Alături de inteligența cognitivă, inteligența emoțională este esențială, deoarece permite persoanei în cauză să-și controleze mai bine emoțiile și favorizează concentrarea în timpul conducerii.

Unele cercetări au arătat că vârsta ideală pentru ca o persoană să învețe să conducă este de 17 ani, deoarece este etapa în care în mod normal are loc maturizarea neurofiziologică. Aceasta înseamnă că tinerii vor fi mai capabili atât din punct de vedere cognitiv, cât și emoțional, deci ar putea fi etapa perfectă pentru a începe să învețe să conducă.

În ciuda acestui lucru, specialiștii reamintesc că adolescența și tinerețea afectează diferit fiecare persoană, așa că acest factor ar trebui să fie luat în considerare de către toți părinții înainte de a oferi copiiilor cheile mașinii. Comportamentul violent, reticența de a se conforma normelor stabilite sau problemele de gestionare a anxietății, dincolo de orice problemă legată de vârstă, sunt dovezi clare că un tânăr nu este pregătit să-și asume responsabilitatea conducerii unei mașini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *