La fel ca in orice alt domeniu al muncii, si un bucatar are nevoie de o costumatie anume si accesoriile sale personale prin care se distinge. Cele mai comune lucruri vazute la un bucatar sunt un cutit bucatar, dar si o tunica bucatar, care il va distinge de restul personalului din bucatarie. Sa ai propriul tau cutit ca si bucatar, nu numai ca reprezinta un statut mai mare dar este oarecum si o onoare, deaorece arata ca ti-ai depasit anumite limite.
Uniforma formata dintr-o tunica bucatar este un alt semn al bucatarului “realizat”, deoarece este o uniforma ce impune anumite standarde ale perfectiunii culinare.
Regulamentul prevedere ca bucatarul sa aiba o tunica curata in fiecare zi de munca, deci, in medie un bucatar ar avea nevoie de 7 tunici pe care sa le schimbe zilnic. Unii bucatari schimba chiar si de 2 ori tunica, mai ales cand este vorba de o tura lunga in bucatarie, in preajma ocaziilor speciale. Ca si bucatar, vei simti nevoia sa ai la indemana cele mai bune echipamente si un cutit foarte eficient.
Cutitul este un instrument esential de taiere care exista inca din vremuri antice. Este fara indoiala cel mai bun aliat al oricarui bucatar bun. Imagineaza-ti ca trebuie sa toci legume, sa tai o bucata de carne, sa feliezi paine, sa decojesti un fruct sau sa diseci un file pe un peste fara acest instrument ascutit?
A avea un cutit bun asigura faptul ca poti lucra in conditii bune. Iar a avea echipament bun este inca cel mai bun mod de a te bucura de munca pe care o faci.
Desi pot sa fie mai tentante, cutitele low cost, de obicei, nu ofera aceeasi precizie precum un cutit bucatar de calitate. De multe ori, cutitele low cost nu rezista mai mult de o luna in mana unui bucatar care lucreaza zilnic 8 ore. Din experienta pot confirma ca in toti acesti ani de bucatarie, am avut timp sa incerc mai multe cutite low cost, iar rezultatele au fost mereu aceleasi: o lama care nu taie nimic, ciobituri in lama dupa taiarea carnurilor sau o lama care sfarteca inloc sa felieze si provoaca despicaturi inestetice in preparat. Dupa cum poti vedea, este uneori dificil sa gasesti un model care sa sustina utilizarea regulata.
Fiind bucatar profesionist, am incercat multe brand-uri de cutite diferite. Cutite standard, cutite cu dinti ferastrau, cutite mari de bucatar si chiar cutite japoneze. Insa concluzia este mereu aceeasi: marimea si tipul de cutit este o preferinta atat de personala, incat fiecare bucatar ar trebui sa isi aleaga unul care sa ii complementeze unghiul de taiere, dar si stlul de a pregati alimentele. Pentru bucataria asiatica este recomandat un cutit mare cu lama lata, sau chiar un satar. Muti bucatari chinezi folosesc satarul deoarece acesta poate felia, zdrobi si chiar sa deschida invelisuri dure precum carapacea unei scoici. Bucataria europeana fina necesita un cutit de dimensiuni medii-mari, ascutit si de calitate pentru a obtine cele mai fine taieturi.
Pentru orice tip de cutit, apelam la magazine de specialitate. Doar asa vom gasi cutite pentru profesionisti.