Majorarea tichetelor de cresa acordate angajatilor, ordin in dezbatere publica

Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica un proiect de Ordin pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru primul semestrul al anului 2022.

Din aceasta toamna, angajatii care au copii mici ar putea incasa o suma mai mare sub forma de tichete de cresa. Mai exact, un ordin aflat in dezbatere publica, propune majorarea sumei de la 520 de lei, cat este in prezent, pana la 570 de lei/luna. Cresterea ar urma sa fie aplicata din luna octombrie 2022.

Cine poate beneficia de tichetele de cresa?

Potrivit legii, tichetele de creşă pot fi acordate lunar angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

In baza livretului de familie, unul dintre parinti poate solicita acordarea tichetelor pentru achitarea taxelor si cheltuielilor la cresa unde copilul este inscris. Tichetele pot fi utilizate atat pentru cresele publice, cat si pentru cele private. Totodata, ele pot fi folosite si de parintii care apeleaza la o bona, dar in baza unui contract cu o bona autorizata sa presteze astfel de servicii.

Un aspect important de mentionat este faptul ca angajatorul nu este obligat sa ofere tichetele de cresa, dar aceasta reprezinta o forma de fidelizare a angajatului la care au apelat unii patroni. Acordarea beneficiului financiar se stabileste prin contractul colectiv de munca.

Un angajat care primeste tichete de masa sau tichete de vacanta nu-si pierde dreptul de a primi si tichetele pentru cresa. Alocarea lor este permisa de lege.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar, salariatii trebuie sa depuna un dosar la angajator care sa cuprinda pe langa cerere, adeverinta de la cresa, copii dupa actele de identitate ale parintelui si copilului, dar si declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază de tichete de creşă, de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Tichetele de creșă se pot cumula cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție, ajutorul financiar acordat părinților care revin la lucru înainte de terminarea concediului maternal.

Tichetele de creșă se pot distribui salariaților pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, încredințat în vederea adopției sau dat în plasament.

Majorarea valorii tichetelor de cresa

In prezent, valoarea tichetelor pentru cresa este de 520 de lei/luna. Pragul a fost prevazut pentru perioada aprilie 2022-septembrie 2022.

Potrivit ordinului comun al Ministerelul Muncii şi Ministerul Finanţelor, aflat in dezbatere publica,  suma lunară care se acordă sub formă de tichete de creşă ar urma sa ajunga la 570 de lei, începând cu luna octombrie 2022.  Astfel, dupa aprobarea documentului, angajatorii care doresc sa le ofere tichete de cresa salariatilor vor putea aloca maximum 570 de lei/luna/ copil in perioada octombrie 2022-martie 2023. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *