Cumpararea unei case sau a unui apartament este una dintre cele mai importante decizii si probabil principala investitie din viata majoritatii oamenilor. Cu toate acestea, aceleasi greseli sunt facute foarte des. A cumpara o casa sau un apartament inseamna a face un efort economic si uneori acest efort este facut pentru o buna parte a vietii.
In ultimii ani, a existat o recuperare a vanzarilor, iar bancile ofera conditii extraordinare de credit. O serie de factori, combinati cu ratele ipotecare convenabile, pot face din acesta momentul potrivit pentru a te aventura sa cauti apartamente Iasi sau case in acest oras, sau in orice alta locatie.
In cele ce urmeaza, vom afla ce sa facem pentru a evita anumite greseli pe care le fac cumparatorii indiferent daca cumpara apartamente 3 camere Iasi sau 4 camere.
1. In general nu faci bine socotelile. In Romania, potrivit diverselor studii internationale, nu avem cultura financiara. Cumpararea unei case este cea mai mare investitie pentru multi, totusi nu avem pregatirea financiara adecvata pentru a face fata acesteia.
2. Multi uita ca aproximativ 10% trebuie adaugat la pretul proprietatii. In plus fata de pretul apartamentului, exista taxe notariale si alte impozite de luat in considerare. Acestea nu sunt deloc cheltuieli neglijabile.
3. Impozite si taxe suplimentare. Cumparatorul uita ca detinerea unei case inseamna plata lunara a cheltuielilor de condominiu si a altora care pot creste semnificativ pretul. Casele si apartamentele, fie ca vorbim de apartamente noi Iasi sau vechi, au nevoie de intretinere, fara a mentiona cheltuielile lunare. In cazul unei case independente, costurile sunt si mai mari.
4. Banii pentru mobilier si evenimente neprevazute. Cand se face un buget (sau ar trebui facut), nu se adauga cheltuielile pentru mobilier si nu se calculeaza un fond suplimentar pentru evenimentele neasteptate care nu au legatura directa cu casa, dar care pot da peste cap bugetul familiei.
5. Soliciti un credit ipotecar cu scadente lungi. Peste 25 de ani vei constata ca apartamentul a fost platit mult prea scump.
6. Soliciti garantii de la parinti, prieteni sau rude. Cei care decid sa cumpere o casa ar trebui sa isi asume responsabilitatile. Daca situatia se complica, vei trage alte persoane in problemele tale. Daca nu iti poti permite casa chiar acum, nu o cumpara.
7. Cumparatorii isi pierd adesea simtul a ceea ce inseamna scump sau ieftin. Cauta informatii statistice si compara preturile pietei. Informatiile pot fi gasite in multe moduri, de la agentia locala pana la bloguri de profil, dar si prin portaluri imobiliare.
8. Multi cumpara case gandindu-se ca preturile cresc intotdeauna. Cele mai recente experiente ne-au invatat ca casele nu cresc intotdeauna in valoare, dar se pare ca nu toata lumea vrea sa inteleaga.
9. Nu negociezi pretul pana la capat. Multi potentiali cumparatori renunta la unele proprietati, deoarece considera ca nu pot negocia pretul. Fii pregatit sa negociezi si sa ai intotdeauna o oferta, dar intotdeauna dupa ce ai facut calculele.
10. Te lasi purtat de emotii. Uneori, cumpararea unei case este o decizie mai emotionala decat una rationala si achizitia este compromisa daca faci asta. Daca te simti obosit sau nemotivat dupa luni de cercetare, vei putea lua o decizie proasta. Gandeste la rece!
11. Faci speculatii despre casa. Casa trebuie sa fie un bun utilizabil. Daca o cumparam pentru a locui in ea o facem pentru a rezolva problema locuintelor si nu este o problema. Dar daca o cumparam pentru a specula si lucrurile merg prost, ne-am distrus finantele pe multi ani.
12. Cumpararea unei case nu este acelasi lucru cu achizitionarea unei masini. Este o decizie care poate avea un impact in urmatorii 30 de ani, o perioada de timp in care se poate intampla orice: nasteri, decese, divorturi, oportunitati de munca in alte state sau in alte orase.
Gandeste-te bine atunci cand achizitionezi o locuinta!