Fatadele cladirilor din Romania

Fatadele, mai ieftine in Romania fata de alte tari europene, conduc la facturi cu 25% mai mari. Investitiile initiale in echipamentele necesare pentru ridicarea cladirilor de birouri, in situatia fatadelor, sunt de patru ori mai mari fata de pietele care au ajuns la maturitate.

Fatada unei cladiri reprezinta aproximativ 30% din costurile de constructie si este un argument important de convingere a chiriasilor sau investitorilor. Adesea, in momentul alegerii fatadei se ia in calcul doar investitia initiala fara a se lua in consideratie costurile de administrare, cheltuielile de intretinere ori confortul beneficiarilor.

De exemplu, pentru o fatada construita de 16.000 mp a unei cladiri de birouri, varianta de fatada cu protectie solara simpla intalnita pe plan local aduce dezvoltatorului economii de 2 milioane de euro la fatada, si un plus de aproximativ 0.75 milioane de euro la echipamente. In plus, aduce chiriasilor costuri aditionale ce ajung pana la 200.000 euro anual, spre deosebire de un sistem de fatada performant.

In peisajul autohton sunt folosite in mod abuziv fatadele cortina ce sunt considerate un simbol al modernitatii. Acestea sunt constructii ieftine cu materiale de o calitate indoielnica si sunt nepotrivite climei din tara noastra. Suprafetele mari, vitrate, care au factori scazuti de protectie solara si de izolare termica, determina un consum sporit de energie si disconfort al chiriasilor.

Companiile de constructii ce desfasoara lucrari de cladiri realizeaza lucrari de aliniere la standardele actuale si de functionalitate, asa cum sunt sistemele de climatizare si ventilatie si lifturile. Costurile la care ajung aceste lucrari variaza intre 600.000 euro si 1.4 milioane euro.

Stiati ca Monaco este orasul cu cele mai scumpe locuinte de lux, media fiind de 53.226 dolari/mp? Ii urmeaza Londra, cu o medie de 20.505 dolari/mp, iar apoi orasul Hong Kong. In Romania, cea mai scumpa unitate scoasa la vanzare este un penthouse pentru care s-a solicitat suma de 3 milioane de euro si se afla in zona Baneasa a Capitalei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *