Ce sunt si cum apar vergeturile

Vergeturile apar de obicei sub forma unor linii paralele pe piele. Aceste linii au o culoare si o textura diferite de pielea ta normala si variaza de la violet la roz stralucitor pana la gri deschis. Cand atingi vergeturile cu degetele, este posibil sa simti o usoara excrescenta pe piele. Uneori, vergeturile provoaca mancarime sau sunt dureroase. Pot fi comparate cu niste cicatrici.

Aceste linii apar de obicei in timpul sau dupa sarcina sau dupa o schimbare brusca a greutatii tale. De asemenea, acestea tind sa apara la adolescentii care cresc rapid. Vergeturile nu sunt periculoase si adesea dispar in timp. Totusi, exista si un tratament vergeturi ce te poate ajuta. Un astfel de tratament poate fi efectuat la Yiara. Este vorba despre tratament laser vergeturi. Poti avea vergeturi aproape oriunde, dar cele mai frecvente apar pe abdomen, sani, brate, coapse si fese.

Ce cauzeaza vergeturile?
Vergeturile sunt rezultatul intinderii pielii si al cresterii cortizonului in organism. Cortizonul este un hormon produs in mod natural de glandele suprarenale. Cu toate acestea, daca ai prea mult din acest hormon, pielea poate sa-si piarda elasticitatea.

Vergeturile sunt frecvente in anumite circumstante:
Multe femei experimenteaza vergeturi in timpul sarcinii, deoarece pielea se intinde in numeroase moduri pentru a face loc bebelusului in curs de dezvoltare. Aceasta tragere si intindere continua poate provoca vergeturi.

Vergeturile apar uneori atunci cand te ingrasi sau slabesti rapid. Adolescentii pot observa vergeturi si daca experimenteaza o crestere brusca.

Cremele, lotiunile si pastilele cu corticosteroizi pot provoca vergeturi prin scaderea capacitatii pielii de a se intinde.

Sindromul Cushing, sindromul Marfan, sindromul Ehlers-Danlos si alte tulburari ale glandei suprarenale pot provoca vergeturi prin cresterea cantitatii de cortizon in corpul tau.

Cum sunt diagnosticate vergeturile?
Medicul iti poate spune daca ai vergeturi, uitandu-se pur si simplu la pielea ta si examinand istoricul medical. Daca suspecteaza ca vergeturile se pot datora unei boli grave, se pot face teste de sange, urina sau imagistica.

Vergeturile se estompeaza adesea cu timpul. Daca nu doresti sa asteptati, un tratament laser cicatrici iti poate imbunatati aspectul. Cu toate acestea, niciun tratament nu poate face ca vergeturile sa dispara complet, insa vizibilitatea lor va fi redusa in mod evident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *