Dupa varsta de 40 de ani apar primele semne ale imbatranirii. Dar oare sunt de ajuns numai tratamentele cosmetice ca sa ne mentinem in forma? Specialistii spun ca esentiala este alimentatia pe care o avem.
Stresul, fumatul, poluarea, consumul de bauturi carbogazoase, nerespectarea orelor de odihna si alimentatia nesanatoasa sunt numai cativa factori care duc la imbatranirea prematura a organismului. O dieta echilibrata, un somn linistit, o hidratare corespunzatoare si cat mai multe exercitii fizice sunt numai cateva dintre strategiile anti-imbatranire, foarte usor de urmat.
Pentru a ne mentine tinere si frumoase, specialistii sustin ca o dieta anti-aging trebuie sa contina 50% carbohidrati, 25% proteine si 25% grasimi. Este recomandat ca proteinele sa provina din produse vegetale, precum soia, fasole sau tofu si doar o treime din carne. Carbohidratii trebuie luati din fructe si legume, iar grasimile, din ulei de masline, peste si nuci si mai putin din produsele animale.
Pestele
Specialistii ne recomanda sa consumam cate o portie de peste de 150 de grame/zi, de patru ori pe saptamana, preparat la gratar sau la cuptor. Prin continutul de proteine de calitate, antioxidanti si microelemente, pestele contribuie la reducerea colesterolului rau si a trigliceridelor si previne bolile cardiace.
Uleiurile vegetale
Ca si pestele, uleiurile vegetale sunt bogate in acizi grasi Omega 3, foarte buni pentru mentinerea sanatatii inimii. Uleiul de masline sau cel de porumb, dar si uleiul de susan sau de nuca, cu un parfum inconfundabil, folosit mai mult la salate, are o puternica actiune anti-imbatranire. La fel de bune si sanatoase, dar mai putin cunoscute sunt si uleiurile din seminte de struguri, de dovleac sau de in.
Rosiile si broccoli
Cu un continut bogat de antioxidanti si licopen, rosiile ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer, au un rol important in vindecarea anumitor boli si ajuta la detoxifierea organismului. Broccoli ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer (colon sau san), previne aparitia cataractei si a osteoporozei. Pentru a-si mentine principiile active, broccoli trebuie consumat cat mai aproape de forma proaspata, in portii de 200 de grame, de trei sau patru ori pe saptamana.
Legumele uscate
Legumele uscate, precum fasolea uscata sau lintea, contin carbohidrati lenti, proteine vegetale de calitate si fibre, cu un rol important in reglarea tranzitului intestinal si reglarea apetitutului. Portia recomandata este de 150-200 de grame (fierte) pe zi.
Ceapa si usturoiul
Si ceapa si usturoiul contin numeroase vitamine, A, C, PP si B, antioxidanti si microelemente, cu un efect antiimbatranire. Se recomanda consumul unui catel de usturoi pe zi si a trei cepe pe saptamana.